Grondwater beneden peil - Verdroging in Nederland
OverzichtIn het land van regen en wind, vaarten en sloten wordt een nieuw milieuprobleem zichtbaar: Nederland verdroogt. Sinds de jaren vijftig is het grondwaterpeil met gemiddeld twintig tot veertig centimeter gezakt.
Ten behoeve van de landbouw is vanaf de Tweede Wereldoorlog op drassige landbouwgronden de afvoer van regenwater verbeterd, en het grondwaterpeil systematisch verlaagd. Neerslag krijgt daardoor nauwelijks meer de kans om gerijpt grondwater te worden.
Grootschalige grondwateronttrekking voor industrie- en drinkwatervoorziening draagt ook bij aan de daling van het grondwaterpeil.
Door deze ontwikkelingen is de natuur letterlijk op een droogje komen te staan. Planten, struiken en bomen kunnen met hun wortelstelsels niet goed meer bij het steeds dieper zittende grondwater komen, en kwijnen weg. Hierdoor dreigt het uiterlijk van ons landelijk gebied een drastische verandering te ondergaan.
Dit boek laat zien hoe de verschillende belangengroepen in onderlinge concurrentie hun claims legden op het grondwater - ten koste van de natuur. Ook worden de mogelijkheden verkend om te komen tot een uitweg, waarbij beter beheer van het grondwater leidt tot behoud en herstel van de natuur.