Metamorfose van een Stad - Ter gelegenheid van de 60-jarige herdenking van de Slag om Arnhem
OverzichtArnhem is in een periode van dertig jaar ingrijpend veranderd. De stad verloor tussen 1934 en 1964 niet alleen haar monumentale en aimabele karakter, maar herkreeg een geheel nieuwe identiteit. Voor de Tweede Wereldoorlog trompettende de toeristenbranche dat Arnhem een rustieke stad was, die lag in een prachtig Landelijke omgeving bezaaid met Landhuizen en parken. De Slag om Arnhem in september 1944, toen de geallieerden de Duitsers probeerden te verdrijven, wijzigde dat beeld. Het was de prelude van de complete vernietiging van de binnenstad. Na de Tweede Wereldoorlog herrees Arnhem tijdens de wederopbouw snel uit haar as. In 1964, toen de Beatles hun wereldberoemde filmsong A hard day's night speelden, kwam de toren van de Eusebiuskerk klaar. Daarmee kwam een einde aan de wederopbouwperiode. Het Leven werd drukker, de mensen kregen meer haast. Arnhem ook.
De ingrijpende veranderingen die de Gelderse hoofdstad onderging, zijn het onderwerp van een grote tentoonstelling in de Arnhemse Eusebiuskerk, het boegbeeld van de stad, onder de titel: 'Metamorfose van een Stad'. Deze expositie, georganiseerd door het Gelders Archief, Loopt van 10 september tot 8 oktober 2004. Dit is de periode waarin de zestigjarige herdenking van de Slag om Arnhem plaatsvindt.
'Metamorfose' is geen tentoonstelling waarin informatie en tie centraal staan. De expositie draait om ervaren en persoonlijke belevenis. Dit boekje, dat ter gelegenheid van de tentoonstelling uitkomt, ademt dezelfde sfeer. Geen gedetailleerde encyclopedische informatie over de Slag om Arnhem. Die is voldoende beschreven in allerlei handboeken. Foto's en persoonlijke citaten spreken in dit boekje. Ze zijn de getuigen van wat er gebeurd is in Arnhem. Ze spreken voor zich. De indrukken die ze nalaten, zijn persoonlijk. En dat laten we zo.