Tjalie Robinson - De stem van Indische Nederland
OverzichtHij heette eigenlijk Jan Boon. Hij richtte tijdschriften op, riep stichtingen in het leven en was op nog ontelbaar andere manieren bezig om het Indisch erfgoed voor het nageslacht en anderen vast te leggen. 'He put it on the map': als schrijver in zowel Petjo als Nederlands, als dichter, journalist, cartoonist, activist.
Zijn bekendste literaire werken schreef hij in Indonesië onder de namen Vincent Mahieu (Tjies en Tjoek) en Tjalie Robinson (Piekerans van een straatslijper). Later in Holland had hij voor zijn levenswerk, het enige Indische tijdschrift ter wereld TongTong, maar één naam nodig: Tjalie Robinson. Een naam die staat voor Indisch, voor strijdbaar, voor: niet vergeten. Een fenomeen in het Nederland van de jaren vijftig en zestig.
Twintig jaar na zijn dood, op de 36e Pasar Malam Besar, werd voor het eerst een symposium gewijd aan de man die de personificatie lijkt te zijn geworden van de eerste generatie Indische gemeenschap in Nederland. Zo wilde de Werkgroep Tjalie Robinson recht doen aan de betekenis die Jan Boon voor zowel de Indische cultuur als voor de Nederlandse samenleving heeft gehad, die immers met de komst van de Indische mensen voorgoed en onmiskenbaar multicultureel geworden was. In negen lezingen werden uiteenlopende facetten van zijn werk en persoonlijkheid belicht. Die lezingen zijn in deze bundel bijeengebracht. Niet alleen als hommage aan Tjalie Robinson, maar ook als nadrukkelijke uitnodiging tot verder onderzoek naar de Indische wereld die hem zo na aan het hart lag.