150 jaar Harlinger Courant
OverzichtOp 27 oktober 1852 verscheen het eerste nummer van de Harlinger Courant. Dat werd ook wel tijd, vond uitgever R. Klein. Want in Leeuwarden, Sneek en zelfs in Franeker (!) verschenen op dat moment al plaatselijke kranten. Natuurlijk kon Harlingen daar niet bij achterblijven... De stad maakte zo in het midden van de negentiende eeuw roerige tijden door. Het beruchte hongeroproer van 1847 was nog maar net achter de rug en de grote landbouwcrisis moest nog beginnen. De Harlinger Courant deed trouw verslag van alle gebeurtenissen en zou dat ook steeds blijven doen. Nu, 150 jaar en zeven Uitgevers later, is dat nog steeds het geval.
Bij een jubileum hoort een feest en bij een feest horen cadeaus. Voor elke abonnee van 'de Harlinger' is er daarom dit boek. Journalist-publicist Johan van der Wal, vooral bekend van zijn maritieme boeken, geeft er de geschiedenis in weer van 150 jaar Harlinger Courant. Daarbij baseert hij zich op de geschiedenis van de stad zelf, waarbij ruim aandacht is voor de plaats van de krant in de Harlinger samenleving. In het boek komen tal van hoogte-, maar ook dieptepunten uit de afgelopen anderhalve eeuw aan de orde. Zoals de moorden op Aafke Monsma en Cato de Miranda in de negentiende eeuw, gebeurtenissen die niet alleen de Harlingers, maar het hele land diep schokten. De Eerste Wereldoorlog met haar vluchtelingenstroom die ook in Harlingen terechtkwam, de crisisjaren en de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog komen natuurlijk eveneens aan bod. In die jaren werd er immers, ook in Harlingen, geschiedenis geschreven. Veel aandacht is er verder voor de naoorlogse wederopbouw, Harlingens havenproblematiek en de opbloei van de economie aan het eind van de vorige eeuw.
Door dit alles heen loopt als een rede draad de 150-jarige geschiedenis van de uitgever. Sinds 1938 is het bedrijf in handen van de familie Drost, die er de naam Flevodruk aan gaf. Aanvankelijk was het vader Fokke Drost, die vijftig jaar lang niet alleen als uitgever, maar ook als hoofdredacteur 'het gezicht' van de krant bepaalde Tegenwoordig wordt Flevodruk geleid door de tweede generatie Drost, terwijl ook de derde al haar intrede in de bedrijfsleiding heeft gedaan.
Dit jubileumboek laat zich in één adem uit lezen. Het is eigenlijk verplichte kost voor iedereen die Harlingen na aan het hart ligt - en voor welke lezer van 'de Harlinger' geldt dat niet? De 'Harlinger Courant' hoort hij Harlingen als de Harlingers zelf.