De Canadezen in Nederland 1944-1945 - Een bevrijdingsalbum
Overzicht'Het was onbeschrijfelijk... achteraf lijkt het wel een droom. Langs de straten stonden duizenden mensen, uitzinnig van vreugde. Aan de huizen hingen vlaggen en wimpels. De mensen hadden bloemen en vlaggetjes in de hand. We reden heel langzaam door de stad en werden overladen met bloemen.'
Dit ongewone boek, dat nu eens niet over de oorlog, maar over de bevrijding gaat, werd geschreven door een Canadees in samenwerking met een naar Canada geëmigreerde Nederlander. Zij beschrijven de bevrijding vanuit de ogen van de Canadezen: de bewaking en beveiliging van de Waalbruggen in Nijmegen; de situatie waarin de Canadese soldaten de Randstad na de Hongerwinter aantroffen; de magische kracht van Canadese sigaretten in de ruilhandel; de welwillendheid van de Nederlandse meisjes... In woord en beeld zijn de bevrijding en de eerste maanden erna hier weergegeven - van Delfzijl tot Maastricht.
Het boek is rijk geïllustreerd met foto's die grotendeels afkomstig zijn uit Canadese archieven, waardoor ze in ons land tot nu toe veelal onbekend bleven.
Evert Werkman voorzag het boek van een voorwoord en bewerkte het, waar nodig, voor de Nederlandse lezer. Bovendien heeft hij deze uitgave verrijkt met een impressie van de feestelijke huldiging van de Canadezen op 5 mei 1980 in Amsterdam, waar opnieuw bleek hoeveel sterke vriendschapsbanden zijn gesmeed tussen Canada en Nederland.