Oost-Nederland in de negentiende eeuw - Het moderniseringsproces in Drenthe, Overijssel en Gelderland in de negentiende en vroeg twintigste eeuw
OverzichtVandaag de dag zijn de verschillen tussen Oost- en West-Nederland marginaal. Dat is niet altijd zo geweest. In de eerste helft van de zeventiende eeuw bijvoorbeeld, als Holland zijn 'Gouden Eeuw' beleeft, zucht het Oosten onder verwoestingen en plunderingen ten gevolge van de Tachtigjarige Oorlog. Pas in de negentiende eeuw komt een proces op gang waardoor de ontwikkelingen in Oost en West een meer eenvormig karakter krijgen.
Het derde deel van de serie REGIONALE GESCHIEDENIS VAN NEDERLAND ontrafelt dit ingrijpende moderniseringsproces dat het platteland van Oost-Nederland doormaakte. Aan de orde komen: De factoren die het moderniseringsproces zo moeizaam op gang deden komen. Schaduwzijden zoals de weerslag op criminaliteit en vormen van sociale onrust. Maar ook unieke beschouwingen over de rol en de positie van de vrouwen, het huwelijk en het gezin. Analyses en beschrijvingen die tezamen een boeiend en breed geschakeerd beeld geven van een cruciale periode in de geschiedenis van Oost-Nederland.