Operatie 'Manna' - De geallieerde voedseldroppings april/mei 1945
OverzichtOp 29 april 1945 maakte de BBC tijdens de nieuwsuitzending van 12 uur 's middags het volgende bekend: op dit ogenblik stijgen RAF-bommenwerpers op van hun thuisbases om voedselvoorraden af te werpen, bestem voor de hongerende Nederlanders in door de vijand bezet gebied.
Met deze woorden werd een unieke en gigantische operatie aangekondigd, waaraan zo'n driehonderd Brit Lancaster bommenwerpers en bijna vierhonderd Amerikaanse B- 17 Vliegende Forten deelnamen. Hoeveel landgenoten door Operatie Manna van de hongerdood werden gered, is niet bekend. Wel staat vast dat miljonen Nederlanders deze voedseldroppings aan de vooravond van de bevrijding nooit zullen vergeten.
In dit boek worden de reacties van de Nederlanders beschreven die na de vreselijke hongerwinter eindelijk te eten kregen. Goed, smakelijk, voedzaam eten. Geen bietenpulp meer, geen zuring, geen brandnetels, geen tulpenbollen, maar chocolade, biscuits, 'meat and vegetables', grote gele eierpannenkoeken, thee en vlees. Ouderen die het hebben meegemaakt, weten nog steeds hoe het smaakte.
Hans Onderwater toont hun uitbundige, dankbare en geëmotioneerde reacties, en tevens de gevoelens van de geallieerde piloten, die na vele levensgevaarlijke bombardementsmissies te hebben gevlogen, nu levenbrengend voedsel uitwierpen. En hoe zij, naast de officiële voedselpakketten, zelfgemaakte pakketjes voor de Nederlandse kinderen uitwierpen, uitgespaard van hun eigen rantsoenen.
Voor heel veel Nederlanders zal Operatie Manna een emotionele herbeleving zijn van die laatste dagen van de oorlog.