De slag om de residentie
OverzichtOp 10 mei 1940 deden de Duitsers een verrassende en gewelddadige poging het hart van Nederland in een klap te veroveren. Parachutisten maakten jacht op de Koningin en de regering. Hiermee probeerde men de Nederlandse tegenstand in een keer te verpulveren.
Deze achtste druk van ‘De Slag om de Residentie’ is een geheel herziene, geactualiseerde en van nieuw fotomateriaal voorziene uitgave over de eerste grote luchtlandingsoperatie uit de geschiedenis. Een operatie die plaatsvond rond Den Haag op 10 mei 1940, met de bedoeling de koningin, het opperbevel en de regering gevangen te nemen en daarmee de Nederlandse weerstand in een klap te breken.
Het werd een mislukking en de enige nederlaag van betekenis die de Duitsers tijdens hun ‘Blitzkrieg’ in West-Europa leden. Hitlers enthousiasme voor luchtlandingen werd sterk bekoeld, plannen voor een invasie in Engeland, Malta en Gibraltar moesten opnieuw worden bezien. Nog groter dan de zware verliezen aan kostbare parachutisten en luchtlandingstroepen waren de gaten die in de Duitse militaire luchttransportvloot werden geslagen. Deze slag kwam men volgens gezaghebbende Duitse bronnen niet of nauwelijks meer te boven. Vooral in Angelsaksische militaire kringen is verwondering uitgesproken over de geringe voorlichting die van Nederlandse zijde is gegeven over deze opzienbarende resultaten.
Ten aanzien van de geschiedschrijving over de oorlogshandelingen in Nederland tijdens de Duitse inval in mei 1940 is luitenant-kolonel b.d. E.H. Brongers een begrip. Tijdens zijn diensttijd en als docent strategie en militaire geschiedenis op de Koninklijke Militaire Academie publiceerde hij veertien toonaangevende boeken over deze gebeurtenissen.