Somme - De Slag aan de Somme 1916 en de crisis van Shellshock
OverzichtVerlamming, stotteren, de bibbers', niet meer in staat zijn om te bewegen, tijdelijke blind- of doofheid. Dit waren de verschijnselen die voor het eerst massaal optraden bij soldaten tijdens de Slag aan de Somme in 1916. De legerartsen noemden het 'shellshock', een woord dat later vervangen werd door PTSS - posttraumatische stressstoornis.
De eerste gevallen van shellshock werden nog behandeld door de soldaat een warm bad te geven en terug naar het front te sturen. Maar die optie bleek niet realistisch toen er duizenden mannen aan de Somme aan bleken te lijden. Hele bataljons moesten worden teruggetrokken uit de frontlinies, maar de generale staf hield niet precies bij hoeveel gevallen van shellshock er waren.
Reden genoeg voor historicus Taylor Downing om zich in deze ziekte en het aantal slachtoffers ervan te verdiepen. In Somme vertelt hij het verhaal van eenheden en individuele soldaten, veel van hen waren lid van een zogeheten 'Vriendenbataljon' - hele fabrieken, dorpen en sportverenigingen waren gezamenlijk ten oorlog getrokken. Hij verhaalt over de officiële - vaak wrede - reacties op de ziekte. Aan de hand van feiten onthult Downing bovendien het aantal slachtoffers van shellshock - een cijfer dat veel mensen zal verbijsteren.