Papertoys - Speelprenten en papieren speelgoed in Nederland (1640-1920)
OverzichtDit uitbundig geïllustreerde boek betekent de opvulling van een lacune in de Nederlandse cultuurgeschiedenis. Voor het eerst wordt hier op wetenschappelijk niveau aandacht geschonken aan het hele tableau van ganzenborden, loterijspelen, diorama's, bouwplaten, knipprenten en andere 'papertoys' over een periode van drie eeuwen.
Deel I beschrijft de ontwikkeling van speelprent en papieren speelgoed binnen Europees verband vanaf 1640, toegespitst op Nederland. Aan de orde komen: de makers, de handelaars en de grote groep van speellustigen. Duidelijk wordt dat zulke niet aan taal gebonden papieren objecten een internationale aangelegenheid vormen, die talloze kinderen en volwassenen dienden tot lering en vermaak.
Deel II, het thematisch-chronologisch ingerichte catalogusgedeelte, laat zien wat er aan speelprenten en papieren speelgoed in Nederlandse musea en andere collecties aanwezig is. Opvallend is vooral de wijze waarop historische gebeurtenissen, maatschappelijke ontwikkelingen en pedagogische denkbeelden zich in die 'papertoys' manifesteren.
De beschreven speelprenten en papierspellen zijn vaak een lust voor het oog maar horen vanwege hun fragiele karakter bij uitstek tot het bedreigd cultuurbezit. Vandaar dat getracht is om dit boek tevens het karakter van een documentaire en smaakwekkende beeldatlas te geven. 'Papertoys' richt zich daarmee nadrukkelijk tot een ruime kring van professionals en llefhebbers.