Een muis in de melk - De geschiedenis van de consumentenbescherming in Brabant
OverzichtMelk met water uit een beerput aangelengd. Een slager die slacht naast een privaat. Dansende ratten op een voorraad stokvis. Brood gekneed met zweetvoeten. Giftige alcoholische versnaperingen. Thee die bestaat uit van de vloer opgeveegd stof. Puddingpoeder waaraan laboratoriummuizen sterven. Cadmium in de spinazie. Tsjernobyl paddenstoelen... Smakelijk eten!
Eens kregen de Brabanders dit en ander eten waarmee gesjoemeld was voorgeschoteld of werd ternauwernood voorkomen dat ze het op hun bord kregen. Het lezen van Een muis in de melk' vergt af en toe een sterke maag.
Vanaf de middeleeuwen hebben de Brabanders geprobeerd zich te beschermen tegen malafide praktijken van de bereiders van eten en drinken. In 1921 ging de Keuringsdienst van Waren zich met succes met de bescherming van de Brabantse consument bezighouden. Deze organisatie bestaat in 1996 driekwart eeuw.
De geschiedenis van de consumentenbescherming in Brabant is door Paul Spapens onderzocht en beschreven. Paul Spapens (1949) is journalist bij het Brabants Dagblad en (mede-) auteur van een groot aantal boeken over Brabantse historische onderwerpen zoals smokkelen, illegaal jeneverstoker, kermis, heiligen en kapelletjes.