Kunstbroeders of meubelslaven - Uit de geschiedenis van de vakbeweging in de meubel- en houtsector
OverzichtDe meubelmakers behoren tot de eerste arbeiders die zich in vakbonden organiseren. Hun drijfveren zijn lotsverbetering en verzet tegen de uitholling van het vak. Kunstbroeders, zo zagen de eerste meubelmakers zich graag. Het moderne productieproces heeft de man of vrouw die nu werkzaam is in de meubelwerkplaats, in de fabriek of in een andere arbeidsomgeving een industriële jas gegeven.
In dit boek staat de geschiedenis centraal van de landelijke Meubelmakersbond, die heeft bestaan van 1871 tot 1971. Door de fusie met de Bouwarbeidersbond keert de term 'meubel' in de naamgeving van de nieuwe vakorganisatie niet meer terug. Voor sommige onderwerpen trekken we lijnen door naar het heden.
Wat treft is de vanzelfsprekendheid en de inzet waarmee generaties arbeiders strijden voor medezeggenschap, betere arbeidsvoorwaarden, een eerlijke behandeling en een respectvolle benadering in hun bedrijf, voor rechtszekerheid, sociale en politieke grondrechten. De bedrijfstakken meubel en hout maken een ontwikkeling door van chaos en meedogenloze concurrentie tot ordening, samenwerking, overleg en arbeidsvrede.