De St.-Franciscuskerk te Groningen 1934-2004
OverzichtDe vierde rooms-katholieke parochiekerk in Groningen kwam in 1934 tot stand in de Oosterparkwijk. Met vooruitziende blik was reeds in 1930 grond voor een kerk en een pastorie gereserveerd in een wijk die nog in opbouw was.
Het kerkgebouw, gewijd aan St. Franciscus, werd gebouwd in een geheel andere stijl dan de reeds bestaande katholieke kerken in Groningen. Architect H.C. van de Leur behoorde tot de School Bellot, en ontwierp een kerk met een overzichtelijke indeling en paste het daarin gekleurd metselwerk toe, onder meer met geglazuurde baksteen. De noodzakelijke inrichtingsstukken voor de viering van de liturgie werden ontworpen door eigentijdse ateliers en kunstenaars (onder meer Gebr. Brom te Utrecht en Herman van Remmen te Den Haag). Opmerkelijk zijn de tien gebrandschilderde ramen van Joep Nicolas uit Roermond, die in grisaille het Leven van de patroon-heilige van de kerk verbeelden.
Binnen dit materiële kader functioneerde de parochie-gemeenschap 50 jaar onder een eigen herder. Verschillende ontwikkelingen in kerk en wereld hadden ook hun doorwerking in de parochie. In 1994 ging de St.-Franciscusparochie met drie andere parochies op in een groter verband. De St.-Franciscuskerk is een van de twee kerken van de toen opgerichte St. Martinus parochie.