Nederlandse Kottervisserij in beeld 1940-1959
OverzichtIn vroeger tijden was de visserij erg belangrijk voor Nederland. In veel plaatsen was deze industrie ooit de belangrijkste bron van inkomsten en werkten bijna alle inwoners in de visserij, visverwerking of de hieraan gerelateerde bedrijven. Vel vissersplaatsen met een grote omvangrijke vloot zijn helemaal ui de visserij verdwenen, en heden ten dage is het voor de huidige kottervloot niet makkelijk.
Door alle beperkingen, kortingen en regels is er veel veranderd. Gesloten gebieden, quota-kortingen, sanering, gasolieprijs en natuur- en milieuorganisaties die nadrukkelijk de publieke opinie beïnvloeden (en de politiek) hangen als het zwaard vat Damocles boven deze bedrijfstak. De toekomst zal uitwijzen hoe de huidige kottervloot daarmee omgaat.
De manier van vissen was vroeger vaak eenvoudig, maar de vismethoden en het vaartuig waarmee men werkt hebben in de loop der jaren veel veranderingen ondergaan.
Met dit boek duiken we in het verleden en kunnen we de ontwikkeling zien die net voor en na de Tweede Wereldoorlog in gang werd gezet en waarin mijn beide grootvaders, June van den Berg (rooie Juut) en Albert Romkes (Appien van de 2), een hoofdrol hebben gespeeld.
Mensen die met beperkte technische en nautische middelen in die tijd toch als goede vissers bekend stonden, en aan de wieg hebben gestaan van de opbouw van de vissersvloot van Urk.