Profiel van de Nederlandse Bodemkunde - 75 jaar Nederlandse Bodemkundige Vereniging (1935-2010)
OverzichtDit gedenkboek is samengesteld ter gelegenheid van het vijfenzeventigjarig bestaan van de Nederlandse Bodemkundige Vereniging (NBV) in 2010. Het boek bestaat uit drie delen die in nauwe interactie met de NBV-leden tot stand zijn gekomen. Eerst 31 'vensters' die samen de Canon van de Nederlandse Bodemkunde vormen met daarin belangrijke momenten uit het leven en werken van markante personen, het reilen en zeilen van bodemkundige instellingen en hoogtepunten uit het bodemkundig onderzoek. Daarna wordt verslag gedaan van de verkiezing van De meest kenmerkende bodem van Nederland. Door de NBV-leden zijn twaalf bodems genomineerd, die allen worden getoond en besproken met speciale aandacht voor de door hen verkozen zwarte enkeerdgrond. Het begrip 'kenmerkend' is op verschillende manieren door de indieners geïnterpreteerd in termen van nut, schoonheid, cultuurhistorische waarde en specifieke bodemkundige processen en dit resulteert in een brede visie op het begrip bodem.
Tenslotte hebben in het deel Bodemkundigen verhalen 27 leden hun persoonlijke 'bodemverhaal' opgeschreven: hoe ben ik in de bodemkunde terechtgekomen, wat heb ik gedaan en hoe zie ik de toekomst. Deze bodemverhalen geven een zeer persoonlijk beeld op basis van breed uitwaaierende carrières in binnen- en buitenland.
Met recht wordt geconstateerd dat het vakgebied van de bodemkunde de wind in de zeilen heeft: de nu vaak als crisis aangeduide problemen rond voedselzekerheid, energiebehoefte, klimaatverandering, ontwikkelingshulp en ruimtelijke ordening kunnen niet zonder bodemkundige expertise worden opgelost. De canon en de bodemverhalen laten zien dat creativiteit, dadendrang, wetenschappelijke gedrevenheid en maatschappelijke betrokkenheid het vakgebied hebben gebracht op het punt waar het nu staat en deze drijvende krachten zijn ook voor de toekomst cruciaal.