De stille zomer - Ward Ruyslinck
OverzichtWARD RUYSLINCK (1929) is een sterk geëngageerd auteur, die opkomt voor de vrijheid van het individu, en een afkeer heeft van alle vormen van politieke, religieuze en ideologische dwang. Ook de indoctrinatie door de media en de toenemende technocratie en robotisering worden stevig bekritiseerd. Ruyslinck noemt zich een 'gekneusde filantroop', die meeleeft met de wanhopige zelfverdediging van de gekwetste, bedreigde enkeling. Hij is steeds op zoek naar de 'witte olifant in de grijze kudde'. Maar het gevecht is ongelijk. De maatschappij houdt de massa het Utipro-principe (Utility and Profit) voor, en wordt gekenmerkt door oorlog, corruptie en bureaucratie. Ruyslincks paria's strijden vergeefs tegen sterkere krachten, en vluchten weg uit de ontaarde wereld in de onmogelijke liefde voor een onbereikbare vrouw.
Dat is ook het - lichtvoetig en humoristisch uitgewerkte - thema van DE STILLE ZOMER (1962). Frankie, een schrijver, beweegt zich 'in een wereld die bezig was met grote klompen af te brokkelen'. Hij wordt 'de puinenmens, de verdoemde Icarus met de verpulverde plastic vleugels, de onttroonde halfgod' genoemd. In de instortende stad ontmoet Frankie een meisje dat hem een bloedneus slaat en een ander meisje dat later wegens een overval wordt gearresteerd. Uiteindelijk vindt hij de oplossing in het schrijven van een roman.
Ward Ruyslinck heeft steeds vele lezers gehad, die het engagement van bijvoorbeeld Het dal van Hinnom (1961) en Het reservaat (1964) zeer waardeerden. Nog in 1988 was hij medeoprichter van de milieuwerkgroep Gala.