De zaak Zjivago - Het Kremlin, de CIA en de strijd om een verboden boek
OverzichtHoe Dokter Zjivago tijdens de Koude Oorlog door de CIA werd gebruikt
De publicatie van de wereldberoemde roman Dokter Zjivago, verboden in de Sovjet-Unie en in 1957 in het Westen verschenen, leidde tot een van de grote culturele stormen tijdens de Koude Oorlog.
In de publicatiegeschiedenis van deze roman hebben inlichtingendiensten een belangrijke rol gespeeld. Dat geldt ook voor de Nederlandse BVD, die in opdracht van de CIA de eerste Russische editie bij het Haagse Mouton & Co liet drukken. De distributie van deze uitgave vond plaats vanuit het paviljoen van de Heilige Stoel op de Wereldtentoonstelling in Brussel. Zo is Pasternaks roman via Russische bezoekers de Sovjet-Unie in gesmokkeld.
De zaak Zjivago is een spannend geschreven boek over een belangrijke periode uit de recente geschiedenis en over een roman die de wereld op zijn kop zette. Het is ook een onweerstaanbaar portret van de auteur Boris Pasternak, die in 1958 de Nobelprijs voor de Literatuur kreeg toegekend, maar gedwongen werd deze te weigeren.
Groot wereldnieuws in het voorjaar van 2014 was de publicatie in The Washington Post waarin de auteurs het bewijs leverden dat de CIA met de roman wilde bijdragen aan de ondermijning van de Sovjet-Unie.
Peter Finn werkte voor The Washington Post in Moskou, Warschau en Berlijn. Nu houdt hij zich als correspondent voor die krant bezig met nationale veiligheid. Zijn journalistieke werk is vele malen bekroond. Finn schreef in The Washington Post over de publicatiegeschiedenis van Dokter Zjivago.
Petra Couvée is slaviste, schrijft over Russische literatuur en vertaalde werk van onder meer Boris Pasternak en Marina Tsvetaeva in het Nederlands. Zij doceert Nederlands aan de staatsuniversiteit van Sint-Petersburg. Couvée schreef een aantal artikelen over de rol van de BVD in de Dokter Zjivago-zaak.