Pax Havelaar of het theeleuten der Nederlandse Handel & Wandelmaatschappij door Multaboni (als nieuw)
OverzichtOMKEERBOEK
Pax Havelaar door Multaboni
Een vervolg op Max Havelaar! Je moet maar durven. 156 jaar na het verschijnen ervan, nu een pastiche… Echter dit keer warm aanbevolen door het Multatuli Genootschap, omdat het gedachtegoed van Eduard Douwes Dekker wordt vertaald naar concrete actieplannen waar de samenleving beter van wordt. Op zoek naar het ware, naar de Mensch die Mensch kan zijn. Analoog aan de opzet van Max Havelaar. In twintig dagen geschreven. Gortstro als Droogstoppel. Een riem papier is nu een dertiental koffers en een usb-stick. Koffieveilingen wordt theeleuten. Lichtvoetig en in wezen zeer ernstig. Hoogmoedig? Zeker, maar dat is ook de HOOG(ST)E MOED.
Max Havelaar door Multatuli
Ingeleid en bewerkt door Gijsbert van Es
Multatuli (alias Eduard Douwes Dekker, 1820-1887) was niet zomaar een schrijver. Max Havelaar, zijn eerste werk, was meteen een meesterwerk. Met deze hertaling van NRC-redacteur Gijsbert van Es begon het belangrijkste boek uit de Nederlandse literatuur aan een nieuw leven. Deze editie is iets korter dan het oorspronkelijke en vooral: in modern Nederlands geschreven, met respect voor Multatuli’s onnavolgbare compositie en stijl.
In de Max Havelaar verwerkte Eduard Douwes Dekker zijn ervaringen als bestuurlijk ambtenaar in Nederlands-Indië. Hij bekritiseerde in dit boek de bestuurlijke misstanden (corruptie en uitbuiting) van de Nederlandse koloniale overheerser waar de lokale bevolking onder leed.
Multaboni is het pseudoniem van Chris van de Ven (1960), initiatiefnemer en directeur van Stichting HOPE XXL
Multatuli is het pseudoniem van Eduard Douwes Dekker (1820 –1887)
Gijsbert van Es is journalist bij NRC Handelsblad
De Pax Havelaar en de Max Havelaar verschijnen nu in een band in een omkeerboek, met een tussenwoord van Jan Terlouw en een voorwoord van het Multatuli Genootschap.
Over HOPE XXL:
In de aanloop naar de eerste verkiezing van Barack Obama begonnen tien jongeren in De Liemers in Nederland te onderzoeken wat er nodig is om het bestaan van ieder mens op de wereld zo fatsoenlijk mogelijk te organiseren. Hun streven is dat alle wereldburgers aan het eind van deze eeuw hun leven of welzijn met een ACHT beoordelen. Ze hebben in de afgelopen acht jaar, in coalitie met ouderen en tegenwicht biedend aan het negatieve sentiment dat er heerst(e), de Universele Verklaring van de Dingen die we moeten Doen, opgesteld. Uit naam van jongeren van over de hele wereld heeft Yama Akbari – spokesman en een van de founders van HOPE XXL – deze zogenaamde ‘Liemers List’ gepresenteerd bij de Verenigde Naties in New York.
Stichting HOPE XXL is nu bezig met de implementatie van het gedachtegoed: Think global, act local. De Raad van Aanbeveling van HOPE XXL bestaat uit een lange en prominente reeks mensen van alle gezindten en overtuigingen.onder wie: Hans Wiegel, Pieter Winsemius, Freek de Jonge, Louise Fresco, Ruud Lubbers, Antoine Bodar, Guusje Ter Horst, Geert-Jan Knoops en Petra Stienen.
‘De huidige tijd is verwarrend. Meer dan ooit zijn nodig: een duurzaam toekomstperspectief, maatschappelijk engagement, internationale oriëntatie, een spirit van verantwoordelijkheid, een positieve opstelling en bovenal elan. Daarom sta ik achter HOPE XXL’ (Jan Peter Balkenende).
‘Ik ben zeer onder de indruk van HOPE XXL en de Liemers List’ (Alexander Rinnooij Kan)
‘Het is hoog tijd voor tegenwicht aan het cynisme in Nederland’ (Maarten van Rossem)
‘HOPE XXL wil een solide brug slaan tussen jong en oud. Met de ervaring en kennis van toen en het elan van nu samen bouwen aan een meer humane samenleving wereldwijd! Iedereen zou zich daar achter moeten kunnen scharen. Mijn steun hebben ze!’ (Wim Kok).