Geschiedenis van de mensenrechten - Bouwstenen voor een interdisciplinaire benadering
OverzichtDe mensenrechten werden vanaf 1789 op de bajonetten van de revolutionaire Franse legers over Europa verspreid. In Nederland vonden ze echter aansluiting bij een brede binnenlandse hervormingsbeweging. Terwijl de burgers toekeken hoe de vrijheidsboom geplant werd, wapperde hoog boven hun hoofden de Franse vlag.
Hoewel het thema mensenrechten reeds eind achttiende eeuw geïntroduceerd werd in het politieke discours, is over de geschiedenis van de mensenrechten nog betrekkelijk weinig gepubliceerd. Door vanuit een interdisciplinaire invalshoek een aantal subthema's uit te werken, vormt deze bundel een belangrijke bijdrage tot de geschiedschrijving van de mensenrechten.
In de inleiding worden verschillende fundamentele vraagstukken en kernbegrippen behandeld die verband houden met de interdisciplinaire aanpak. In het eerste deel van de bundel volgt een nadere kennismaking met de belangrijkste disciplines: een historische analyse van de verhouding tussen mensenrechten en internationale organisaties, een juridische analyse van de mensenrechten als onderdeel van het internationaal recht en een politicologische analyse van het recht op zelfbeschikking.
Vluchtelingen, migranten en minderheden in verschillende tijdvakken en verschillende delen van Europa vormen het thema van het tweede deel. Het derde deel bevat bijdragen over de meningsvorming en het beleid ten aanzien van de mensenrechten in Nederland, uitgewerkt voor de binnenlandse, buitenlandse en koloniale politiek sinds 1795.