In het voetspoor van de geus - Op zoek naar de sporen van Leidens ontzet
OverzichtVeel, heel veel is in de afgelopen eeuwen geschreven over Leidens Ontzet in 1574.
Als één van de eerste wapenfeiten in de 80-jarige Oorlog tegen Spanje heeft immers de bevrijding van de Sleutelstad op die glorievolle 3 oktober van dat jaar grote politieke en strategische betekenis gehad. Vrijwel iedereen weet, dat het Spaanse beleg van de stad werd gebroken door de omgeving te inunderen, en dat de zogenaamde Geuzen per schip over de ondergelopen landen voeren om de burgers van de stad te bevrijden.
Maar hoe ging het precies? Dit boekje geeft daar een antwoord op. Minutieus worden besluitvorming en uitvoering van de onderwaterzetting gevolgd en het frappeert, dat delen van het landschap er nog net zo bijliggen als in 1574. De hoogheemraadschappen Delfland, Rijnland en Schieland hebben bij de tenuitvoerlegging van de inundatie een belangrijke tol gespeeld, die best tegennatuurlijk kan worden genoemd. Schokkend is, dat met de middelen van toen, en de primitieve infrastructuur, 250.000 ha. onder water gingen. 50.000 ha. méér dan in de stormramp van 1953...
Tenslotte wordt, als het ware in het voorbijgaan, in het boekje aandacht besteed aan de waterstaatkundige situatie van nu en aan de schoonheid van deels onbekende stukken van her Zuid-Hollandse landschap.