Requiem voor het verzet
Overzicht'Wat hier volgt, is een verhaal, zoals men vrienden over een ver verleden vertelt, in de huiskamer bij de haard, een goede Angelsaksische gewoonte.'
Zo opent Herman Friedhoff zijn Requiem voor het verzet, waarin hij persoonlijke belevenissen tijdens de jaren 1939-942 koppelt aan een beknopt overzicht van onderdrukking en verzet. Ongebruikelijk in techniek door de romanvorm, is hier uit een intrigerend en spannend verhaal ontstaan, dat een helder beeld geeft van die ongebruikelijke tijd.
De auteur maakte vanaf juni 1940 deel uit van een groep die in het verzet actief was onder de naam 'de apostelen'. Daarnaast assisteerde hij dr. H. B. Wiardi Beckman en raakte aldus betrokken bij de oprichting van Her Parool en de aanloop tot het Groot-Burgercomité. Na Beckmans arrestatie trachtte Friedhoff een route voor berichten naar Zwitserland te openen en hielp hij vluchtelingen, meest joden, op weg naar de vrijheid, de weg die hij ten slotte zelf volgde. Naast zijn eigen geschiedenis speelt het verhaal van zijn vriend Alexander Paul een grote rol, een verbindingsman, eerst tussen de Engelse geheime dienst en het Duitse verzet, later tussen de Nederlandse regering in Londen en het verzet in Nederland. De avonturen van deze Alexander zijn een bundeling van de activiteiten van drie verschillende personen.
Alle genoemde feiten zijn authentiek, maar waar het Herman Friedhoff vooral om ging, was de sfeertekening van een afgrijselijke periode waarin het gewone leven moest doorgaan, een getuigenis voor de jongere generaties van iemand die erbij was. Herman Friedhoff (1920) vestigde zich eind jaren zestig in Engeland, waar hij een succesvolle loopbaan als uitgever voltooide. Hij ontving het Verzetsherdenkingskruis.