Honderd jaar sociaal-democratie in Nederland 1894-1994 SDAP PvdA
OverzichtHet liep tegen half elf. Groepjes wandelaars trokken door de straten van Zwolle, op zoek naar 'De Atlas': een danshuis met niet zo'n beste reputatie. Maar op deze zondagmorgen, de 26ste augustus 1894, werd er niet gedanst. Er werd vergaderd, over politiek; over het socialisme. Na een zeer tamme vergadering werd het danshuis in Zwolle de bakermat van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij in Nederland (SDAP). In de eeuw die sinds die gedenkwaardige zondagmorgen is verlopen gaf de sociaal-democratische beweging mede vorm aan de politieke veranderingen die zich in Nederland voltrokken. Eerst gebeurde dat in de periferie van het politieke bedrijf, later, na de Tweede Wereldoorlog, veel meer vanuit het centrum. De wisselvalligheden van het historisch lot bleven de sociaal-democratie bepaald niet bespaard: diverse malen wist zij zich succesvol te ontworstelen aan ernstige crisisverschijnselen. Honderd jaar sociaal-democratie in Nederland, 1894-1994 laat zien dat er veel veranderde, maar niet de wezenlijke traditie van de sociaal-democratie. Het ging haar steeds om de kwaliteit van het bestaan.
Honderd jaar sociaal-democratie in Nederland, 1894-1994 geeft voor het eerst een alomvattende geschiedenis van partij, politiek en cultuur vanaf de oprichting van de SDAP tot aan de PvdA van vandaag. De auteurs - historici en politicologen van naam - bieden niet alleen een nieuwe interpretatie en een waardevol overzicht van de Nederlandse sociaal-democratie, maar weten deze ook op te nemen in de brede stroom van de politieke, culturele, economische en maatschappelijke ontwikkeling van ons land. Met in de tekst geïntegreerde korte biografische schetsen krijgen Troelstra, Drees, Den Uyl en andere kopstukken uit de beweging hun plaats. De met verve geschreven studie laat zich als een aaneengesloten monografie lezen.
Het boek is rijk geïllustreerd, waarbij een bijzondere plaats ingenomen wordt door een apart fotokatern. Het merendeels onbekende beeldmateriaal laat de mensen zien die de sociaal-democratie droegen: hun vurig elan, hun solidariteit en de teloorgang daarvan in de jaren tachtig en negentig van deze eeuw.