Zij werden geroepen - Het Indiëmonument in Andelst - De zes militairen uit de voormalige gemeente Valburg die niet terugkeerden uit Nederlands-Indië (NIEUW)
OverzichtJan van Boeijen (1969) is vernoemd naar zijn vaders broer, die als dienstplichtig soldaat bij de ‘7 December Divisie’ in Indië overleed. In 2009 publiceerde de auteur een boek over het bataljon van zijn oom: De Jongens van “Toedjoe Poeloe Doea”. Herinneringsalbum van het bataljon 3-14 RI, 3e Infanterie Brigade Groep, 1 Divisie “7 December”, West-Java 1946-1950.
De naam van de oom van de auteur is vermeld op het Indiëmonument in zijn geboorteplaats Andelst. Geïntrigeerd door de overige namen op het monument, besloot de auteur om ook de levensverhalen van deze vijf militairen vast te leggen. Na vijf jaar onderzoek kregen de namen van de gevallenen een gezicht en kwamen zij als het ware tot leven. Ook de totstandkoming en de onthulling van het monument in 1985, de adoptie door de Clara Fabriciusschool te Herveld en de jaarlijkse herdenkingen komen aan bod.
Via de levensverhalen van de zes gevallenen komt de inzet van hun eenheden in dit boek uitgebreid aan de orde. Daarnaast wordt uitgebreid aandacht besteed aan de (voor)oorlogse periode en het overlijden van meerdere burgers uit de gemeente Valburg tijdens de Duitse inval in mei 1940, de bevrijding in september 1944 en de evacuatieperiode van november 1944/mei 1945. Ook wordt in het boek aandacht besteed aan de inzet van het Regiment Stoottroepen, Commando Brabant, in Nederland in de periode november 1944 - mei 1945. Tenslotte wordt uitgebreid aandacht besteed aan een tot heden zeer onderbelicht aspect van de strijd in Nederlands-Indië: de TNI en de grote verscheidenheid aan (overwegend islamitische) strijdgroepen en organisaties van de ‘tegenpartij’.
In het boek is een lijst opgenomen met de namen, legernummers en eenheden van ruim 100 Indië- en Nieuw-Guineagangers uit de voormalige gemeente Valburg.