Een arbeidersbeweging en haar priesters, het einde van een relatie - Theologische vooronderstellingen en pastorale bedoelingen met betrekking tot de katholieke arbeidersbeweging in Nederland (1889-1979)
OverzichtIn dit boek wordt beschreven hoe in het verleden de relatie ontstaan is tussen de katholieke kerk in Nederland en de katholieke arbeiders-vakbeweging. De periode waarin van deze relatie gesproken kan worden omspant bijna een eeuw sociale geschiedenis (1889-1979). De relatie kreeg gestalte in het functioneren en optreden van priesters als geestelijk adviseur. Vervolgens wordt een beschrijvend overzicht gegeven van de wijze waarop de sociale verantwoordelijkheid van de kerk werd ingevuld, met alle positieve en negatieve aspecten aan die relatie verbonden.
Geleidelijk aan ontstonden twijfels en verschuivingen, daar de activiteiten van de adviseurs meer op het belang van de kerk dan op dat van de vakbeweging waren gericht. De veranderingen in de zestiger jaren hebben zowel de grondslag van de katholieke vakbeweging als de positie van de geestelijk adviseurs aan het wankelen gebracht. Tenslotte heeft de federatie met het NVV de historische relatie met de kerk definitief beëindigd en de priesters geruisloos uit de vakbeweging laten verdwijnen. In het laatste deel doet de schrijver enkele globale verkenningen op zoek naar een nieuwe theologie en een nieuw politiek pastoraat, waaruit misschien een nieuwe relatie kan worden opgebouwd.
Dr. G.J.M. Wentholt behoort tot de orde der minderbroeders Capucijnen en was van 1945 tot 1970 legeraalmoezenier in Indonesië en Nederland. Daarna studeerde hij theologie te Nijmegen met de theologie van het maatschappelijk handelen als studierichting.