Eeuwige steen Van Nijl tot Rijn - Groeven en prefabricatie
OverzichtTwintig jaar geleden, in de winter 1969/70, ging in de Passage 44 de eerste tentoonstelling van start die onze instelling in haar eigen expo-ruimte organiseerde; het was het begin van een lange reeks exposities die de naam van het Gemeentekrediet bij het publiek een nog ruimere weerklank zou geven.
Jaar najaar is het publiek in steeds grotere getale onze tentoonstellingen komen bezoeken, in sommige gevallen telde men meer dan honderdduizend bezoekers, aangetrokken door de afwisseling in de behandelde thema's, de kwaliteit van de getoonde stukken, de gevarieerde en originele presentatie, waarbij kunstzin en wetenschappelijke informatie steeds gepaard gingen.
Dit alles bracht mee dat onze naam zelfs tot in de ons omringende landen op cultureel vlak een begrip werd voor kwaliteit en professionalisme, een imago dat ons ook in staat stelde nauwe banden te onderhouden met verschillende grote musea in het buitenland, op wie we steeds een beroep mochten doen voor de keuze van onze tentoonstellingen.
Gedurende twintig jaar hebben de verschillende tentoonstellingsarchitecten wonderen verricht qua inventie en creativiteit in deze kleine, vrij ondankbare ruimte. De manier waarop zij deze handicap telkens weer overwonnen hebben, is zeker mede verantwoordelijk voor het succes dat onze manifestaties in de Passage te beurt viel: het leek immers telkens weer een ,,andere" zaal. Niettemin dient gezegd dat deze situatie niet ideaal was en om in de toekomst het publiek te blijven aantrekken, mochten ernstige vernieuwingen niet uitblijven.
De tentoonstelling ,,Eeuwige steen" is de eerste in onze volledig omgebouwde expositieruimte. Zij is het resultaat van de vruchtbare samenwerking tussen onze instelling en de Katholieke Universiteit te Leuven, meer bepaald met Prof. Dr. Marc Waelkens die ik wil danken voor zijn inzet, en de prettige en efficiënte samenwerking. Het was zijn idee om aan het grote publiek de huidige stand van zaken inzake de kennis van de bouwtechnologie en beeldhouwtechniek in de belangrijkste antieke culturen - van prehistorie tot de Byzantijnse periode - te presenteren.
Het boek dat het Gemeentekrediet bij deze gelegenheid uitgeeft, bevat bijdragen van specialisten uit vele landen. Het is zowel een wetenschappelijk naslagwerk als, voor het grote publiek, een leesbare en prachtig geïllustreerde herinnering aan de tentoonstelling, en men kan het zelfs als reisboek in de antieke wereld gebruiken.
François NARMON, Voorzitter van het Directiecomité van het Gemeentekrediet van België