Mystiek in Nederland - Zoektochten naar de Romaanse Mens, deel XV: Een pelgrimstocht naar de Basiliek te Schiedam
OverzichtHet vijftiende deel dat de Stichting Théophilus publiceert, wijkt af van de voorgaande veertien delen omdat ditmaal bij uitzondering niet Frankrijk wordt bezocht doch Nederland! Een tweede afwijking van de tot heden gepubliceerde delen is dat in deze pelgrimstocht Gebrandschilderd Glas uit de XIXe en XXe eeuwen wordt bestudeerd. De reden van deze afwijkingen is dat voor het reisdoel "de Basiliek van de Heilige Liduina en Onze Lieve Vrouw Rozenkrans te Schiedam" in 2006 een nieuw Liduina-venster werd
geschilderd en geplaatst!!.... Tevens bestaat deze kerk in 2006 reeds 125-jaren!
Het maken van een nieuw kerkvenster bood de unieke gelegenheid om deze productie èn de plaatsing op de voet te volgen, terwijl het jubileum van het 125-jarig kerkgebouw de aanleiding gaf tot het gedetailleerd bestuderen van al het Gebrandschilderd Glas dat in die 125 jaren tot stand is gekomen in dit Godshuis. Als resultaat van bovenstaande studie en begeleiding is dit boekje nu gepubliceerd als een voorbeeld van "Mystiek in Nederland".
In het eerste gedeelte worden alle vensters van de Basiliek beschreven en er blijkt een zeer gevarieerde verzameling ramen te zijn gemaakt door een flink aantal verschillende ateliers en dus vertoont het beschilderde glas een grote verscheidenheid in stijlen; het eerste atelier werkte in 1881 en het laatste in 2006!! Zo blijkt de Basiliek een prachtig overzicht te geven van 125 jaren Glasschilderen in Nederland!!.... en beter dan in een Museum, want alle vensters zijn op hun oorspronkelijk bedachte plaatsen!'. De Basiliek biedt zo de gelegenheid aan de pelgrim om de vensters te "lezen" op de manier zoals het bedoeld was voor de gelovigen. Tevens blijkt de Pastorie uit 1897 ook enige fraaie panelen met oud Gebrandschilderd Glas te bezitten. Ook deze panelen worden bezocht en beschreven.
In het tweede gedeelte van dit boekje wordt het vervaardigen en de plaatsing van het nieuwe Liduina-venster beschreven vanaf het ontstaan van het idee via het "Vidimus" en het werk in het atelier tot en met de plaatsing in de kerk. Er zijn vele, vele, foto's door de teksten verwerkt opdat hetgeen in de geest bestudeerd en bemediteerd, wordt zo duidelijk mogelijk ook door het lichamelijk oog wordt waargenomen!! - Het blijkt een zoektocht te zijn geworden naar de nazaten van de Romaanse Mens!