Bedevaarten in Nederland
OverzichtFolklore of godsvrucht, religieuze prestatieloop of actieve devotie: bedevaarten staan in de belangstelling van zowel devote katholieken als niet-religieuzen. Nog steeds trekken mensen naar plaatsen als Kevelaer en Heiloo om troost te zoeken bij de heiligen die er vereerd worden of om hun dank te betuigen voor verkregen gunsten. Anderen zien in deze oorden knooppunten van kosmische krachten, of simpelweg een aanleiding om er eens op uit te trekken.
Bedevaarten in Nederland vertelt het rijk geïllustreerde verhaal van processies, verhoorde gebeden, verwerkt verdriet en wonderverhalen. Aan de hand van vijf belangrijke Nederlandse bedevaartsoorden wordt de geschiedenis van 600 jaar bedevaarten uit de doeken gedaan. Van de martelaren van Gorcum in Den Briel tot de worgdoek van Cunera in Rhenen van het wonderwater in Heiloo - via de Zoete Moeder van Den Bosch - tot Kevelaer vlak over de grens.
Ledematen in zilver en was, middeleeuwse pelgrimstekens, maar ook het processiebeeld van de Tilburgse fietsprocessie: de voorwerpen uit dit boek vormen de kleurrijke getuigen van de vele manieren waarop mensen uit alle rangen en standen communiceerden met het heilige.