Groningen zó bekeken 1880-1940
OverzichtGroningen kan men op vele manieren bekijken. Bovendien valt er véél te kijken. En achter dat vele schuilt dikwijls een verhaal. Wie de geschiedenissen van de huizen, straten, de hoekjes en de plekjes kent, die kijkt anders.
Dr. A.T. Schuitema Meijer kijkt zo: hij begeleidt de lezer op drie wandelingen door de stad, elke keer vanuit een ander gezichtspunt. De eerste is gebaseerd op de zogenaamde wandellessen die in de laat-negentiende eeuw in schoolverband werden gehouden opdat de scholieren hun stad leerden zien. Tijdens de tweede wandeling is de ontwikkeling van Groningens historisch stratenpatroon in de binnenstad de leidraad. De laatste wandeling is een dwaaltocht door de oude stad waarbij de auteur vele stadsdelen bezoekt en bij menig huis stil blijft staan om over dat huis of over een bewoner uit vroegere tijd iets te vertellen.
Veel geijkte bezienswaardigheden zal de lezer in dit boek niet aantreffen; veelal gaat de schrijver daaraan juist voorbij. Zo bekijkt de lezer Groningen aan de hand van 200 foto's en 16 prentbriefkaarten, voornamelijk uit de jaren 1880-1930, door de ogen van een kenner. Dit Groningen heeft een verrassende bekoring. We zien méér en anders.