The Russian Avant-Garde Book 1910-1934
OverzichtRussische avant-gardeboeken gemaakt tussen 1910 en 1934 weerspiegelen een levendige en tumultueuze periode in de geschiedenis van dat land die gevolgen had voor kunst, samenleving en politiek. De vroege boeken, met hun pagina's van grof papier van verschillende grootte, illustraties verstrengeld met gedrukte, handgeschreven en gestempelde teksten en provocerende omslagen, waren bedoeld om academische conventies en burgerlijke gevoeligheden te schokken.
Na de revolutie van 1917 verschenen er boeken met optimistische ontwerpen en fotomontages die bedoeld waren om de massa te bereiken en een rationele, machinale toekomst symboliseren. Latere boeken toonden moderne Sovjet-architectuur en -industrie in dienst van de agenda van de regering.
Gedurende deze twee decennia namen grote kunstenaars het boekformaat over. Ze omvatten Natalia Goncharova, El Lissitzky, Kazimir Malevich, Aleksandr Rodchenko, Olga Rozanova, de gebroeders Stenberg, Varvara Stepanova en anderen. Deze kunstenaars werkten vaak samen met dichters, die hun eigen transrationele taal creëerden om de fantasierijke illustraties te begeleiden. Drie belangrijke artistieke stromingen, het futurisme, het suprematisme en het constructivisme, die zich in deze periode in de schilderkunst en de beeldhouwkunst ontwikkelden, vonden ook hun weerklank in het boekformaat.
Deze publicatie vergezelde een tentoonstelling van Russische avant-gardeboeken in The Museum of Modern Art, New York. Alle boeken in de tentoonstelling en deze publicatie maken deel uit van een gift aan het Museum van The Judith Rothschild Foundation. die zich in deze periode in de schilder- en beeldhouwkunst ontwikkelden, vonden ook hun weerklank in het boekformaat. Deze publicatie vergezelde een tentoonstelling van Russische avant-gardeboeken in The Museum of Modern Art, New York. Alle boeken in de tentoonstelling en deze publicatie maken deel uit van een gift aan het Museum van The Judith Rothschild Foundation. die zich in deze periode in de schilder- en beeldhouwkunst ontwikkelden, vonden ook hun weerklank in het boekformaat.