Geschiedenis van Limburg - Deel I en II
OverzichtGeschiedenis van Limburg Deel 1
Door nieuwe archeologische vondsten en gedegen historisch onderzoek kunnen wij onze kennis van de Limburgse geschiedenis voortdurend uitbreiden en bijstellen. Lange tijd werd gedacht dat de eerste mensen hier ongeveer 30.000 jaar geleden verschenen. Recente vondsten maken duidelijk dat in het Maasdal al gedurende 250.000 jaar mensen leven. Hoe veranderde hier de maatschappij in de Romeinse tijd? Welke gevolgen had de komst van de Noormannen? Hoe machtig was de Duitse keizer? Honderden onschuldigen werden gedood als ketter, heks of bokkenrijder.
Nieuwe historische inzichten en de wens de Limburgse geschiedenis voor iedereen toegankelijk te maken - ook voor leerlingen in het voortgezet onderwijs - liggen ten grondslag aan deze Geschiedenis van Limburg. In Geschiedenis van Limburg komt vooral het leven van de gewone mensen aan bod en niet zo dat van graven, hertogen en koningen. In dit boek ligt minder de nadruk op de politieke en militaire ontwikkeling. De veranderingen in alle onderdelen van de samenleving krijgen ruime aandacht:
- hoe de mens omging met de natuur
- hoe hij zijn bestuur organiseerde
- op welke wijze de mens zijn brood verdiende
- geloof en cultuur, of hoe de mensen trachtten extra betekenis en schoonheid aan het leven te geven.
'Geschiedenis van Limburg' bestaan uit twee delen. Het eerste deel gaat over de tijd vóór 1794, toen de Franse overheerser
definitief een einde maakte aan een aantal, soms nog middeleeuwse verhoudingen. Het tweede deel zal de geschiedenis van de negentiende en twintigste eeuw behandelen.
Geschiedenis van Limburg Deel II
Na een gedegen uiteenzetting van de politieke of economische ontwikkelingen is er telkens aandacht voor het leven van de gewone mensen. In de nieuwste tijd ontworstelen zij zich uiteindelijk aan de voorheen bijna totale overheersing of bevoogding door de adel, de kerk of de staat. De vele organisaties en het verenigingsleven met een meer sociaal karakter maken het hem mogelijk een belangrijke rol in de samenleving te spelen en zijn leven een eigen richting te geven.