Waakzaam en steeds paraat - NAVO en Warschau Pact in karikatuur
OverzichtMet de handdruk tussen Amerikanen en Russen in mei 1945 aan de Elbe kwam een einde aan de wapenbroederschap in de strijd tegen Hitler-Duitsland. De wereld werd verdeeld in een Amerikaanse en een Russische invloedssfeer; 'het Vrije westen' versus 'het communistisch oostblok'. Een na-oorlogse generatie groeide er mee op. Wereldwijd speelde de machtsstrijd zich af, met brandpunten als Korea, Cuba, Berlijn en Vietnam. Zelfs in de ruimte vocht men om overwicht.
Maar ook binnen de beide machtsblokken was voortdurend sprake van beweging. In het oostblok trachtten Hongarije, Polen en Tsjechoslowakije zich los te maken en trad Roemenië uit het Warschaupact. In het westen volgde Frankrijk zijn eigen koers binnen de NAVO en leidde de plaatsing van kruisraketten tot grote politieke problemen. Eind jaren 80 stortte het Sovjet-imperium in, één voor één ontdeden de oostblokstaten zich van de communistische regimes, in 1990 hield de Sovjetunie op te bestaan.
Geen politiek tekenaar was zo betrokken bij dit conflict als Fritz Behrendt. Honderden tekeningen uit zijn oeuvre wijdde hij eraan, steeds met een duidelijke visie. In deze selectie vat hij de geschiedenis van wat wel 'De Koude Oorlog' wordt genoemd, samen.
dr. J.P. Sigmond, directeur Legermuseum, Delft