Met Louis Couperus naar Indië - Tekeningen van Hans van der Horst
OverzichtEen fantastisch honorarium, absolute vrijheid en een luxe passagiershut, dat alles stond Louis Couperus te wachten toen hij zich, op verzoek van S.F. van Oss, hoofdredacteur-eigenaar van het weekblad de Haagsche Post, in 1921 inscheepte om een reis te gaan maken naar Nederlands-Indië, China en Japan. Als tegenprestatie zou Couperus de opgedane indrukken tot reisbrieven verwerken. In totaal zijn er 73 brieven - tussen 22 oktober 1921 en 5 mei 1923 - in de Haagsche Post gepubliceerd. Van Oss achtte zijn geld goed besteed.
Postuum zijn de reisverslagen gebundeld tot de boeken Oostwaarts (1923) en Nippon (1925). De verhalen zijn een voorbeeld van Couperus' vermogen zijn indrukken op journalistieke wijze weer te geven. Ze zijn hoogst persoonlijk van aard maar tegelijkertijd universeel en overtuigend door zijn grote evocatieve vermogen. In dit boek komen de eerste vijf reisbrieven uit Oostwaarts aan de orde. Samen vormen ze de neerslag van de eerste maand van Couperus' reis, de zogenaamde uitreis. We volgen Couperus na zijn vertrek uit de haven van Amsterdam, gaan even aan land op het eiland Wight, passeren Genua en zijn geliefde Nice. Precies een maand na vertrek arriveert het schip in Indië.
Deze eerste reisverslagen sprankelen van leven. Ze geven een vrolijk beeld van het leven aan boord. Het is duidelijk dat Couperus met vreugdevolle verwachting aan het avontuur begonnen was. Hij verheugde zich zowel op het weerzien met Indië als op het betreden van de onbekende gebieden daarna. Vele jaren later inspireerden Couperus' beschrijvingen de tekenaar Hans van der Horst tot het illustreren van De uitreis. Hij bestudeerde zorgvuldig de beschreven omstandigheden en tekende op humorvolle wijze wat Couperus beschreef, vanaf het vertrek uit Nederland tot aan de aankomst in de haven van Sabang voor de kust van Sumatra. De tekeningen zijn tweemaal in kranten gepubliceerd. Dit is de eerste keer dat ze in boekvorm beschikbaar zijn. Een aantrekkelijker introductie op het totale reisverslag kan men zich niet wensen.