SOEKARNO Nederlandsch onderdaan - Een biografie 1901-1950
OverzichtEr bestond tot dusver geen Nederlandse biografie van Soekarno. Dat is opmerkelijk. Soekarno's levensverhaal is tegelijkertijd het verhaal van de meest bewogen episode uit onze koloniale geschiedenis, het ontstaan van Indonesië. Daarenboven was Soekarno een halve Nederlander. Het grootste deel van zijn leven is hij 'Nederlandsch onderdaan' geweest - formeel tot 1950. Bovendien is Soekarno het product van een grondige Nederlandse scholing: lagere school, hbs en th. Deze heeft hem gevormd tot een Nederlands denkende intellectueel, zoals in de talrijke geschriften waarin hij de nationale en sociale revolutie preekt tot uiting komt.
Soekarno, Nederlandsch onderdaan ontwart de mythen die zijn geweven rond Soekarno's herkomst en jeugd, schetst zijn opkomst als nationalistisch leider, ontleedt het strafproces dat in 1930 tegen hem werd gevoerd en beschrijft de acht jaren die hij in ballingschap heeft doorgebracht. Lambert Giebels stelt in deze biografie de vraag of Soekarno, die in Nederland als een Indonesische Mussert gold, als een collaborateur moet worden beschouwd. Daarnaast legt hij uit waarom Soekarno de enige was die op 17 augustus 1945 zijn land onafhankelijk kon verklaren. Uitgebreid komt de periode aan de orde van naoorlogse dekolonisatie, die leidde tot het Akkoord van Linggadjati en van het daar volgende gewapende conflict, dat eindigde toen beide partijen onder buitenlandse druk tot de conferentietafel werden gedwongen.
Nederlandsch onderdaan eindigt bij de soevereiniteitsoverdracht op 27 december 1949, die in Soekarno's ogen niet meer was dan een soevereiniteitserkenning. En omdat Nieuw-Guinea in Nederlandse handen bleef, was de nationale revolutie voor hem nog geenszins voltooid, terwijl met de sociale revolutie nog moest worden begonnen.