Pegasus - Historische cahiers Ede
OverzichtAls ik de gemiddelde inwoner van Ede vraag wat hij of zij van onze Edese geschiedenis weet, dan moeten mensen vaak diep nadenken. Oudere inwoners zijn geneigd uit eigen herinnering te putten. En dan is de Tweede Wereldoorlog ineens weer dichtbij.
Dat geldt ook voor mij. Mijn moeder heeft, in tegenstelling tot mijn vader, veel over de periode 1940-1945 verteld. Als inwoners van Schiedam werden mijn ouders geëvacueerd naar Ede. Uiteindelijk kwamen mijn ouders terecht in Bennekom. Vanuit dit dorp moesten zij opnieuw evacueren. Mijn zus, toen vijf jaar oud, was in die tijd erg ziek. Zes weken was zij onvindbaar. Uiteindelijk vond mijn moeder haar terug in een ziekenhuis in Utrecht. Daar was zij naartoe gebracht op een boerenkar, samen met ernstig gewonde en dode militairen. En zo had mijn moeder nog veel meer verhalen, die zij tot aan haar dood aan ons vertelde.
De Tweede Wereldoorlog heeft in veel families zijn herinneringen. Over dreiging, honger, vluchten en omgekomen familieleden. Maar ook over verzet tegen de Duitse bezetter en de hulp aan geallieerden. Dit negende historische cahier gaat over deze helden van het verzet. Historicus Cees Haverhoek uit Ede heeft, naast zijn grote standaardwerk over deze Pegasus, ook de tekst geschreven van dit cahier. Het verhaal over de pogingen om tientallen geallieerde militairen vanuit de bezette Veluwe naar veilig gebied te krijgen, vormt de kern van dit boek, dat zich laat lezen als een spannende thriller. Wat de gebeurtenissen van toen vooral interessant maakt, is het prachtige inzicht in de onmisbare rol van al die verzetsmensen in onze regio. Wat mij betreft is deze uitgave vooral een hommage aan deze dappere Edenaren, die verzet durfden te plegen uit overtuiging.
Cees van der Knaap, Burgemeester van Ede