Koningsbiografieen Willem I, Willem II en Willem III
OverzichtVoor het eerst sinds 1890 wordt Nederland door een koning geregeerd. Over hem is het een en ander bekend - maar wie waren de mannelijke voorgangers van koning Willem-Alexander? Tweehonderd jaar geleden, op 30 november 1813, landde prins Willem Frederik op Scheveningen. Enkele dagen later werd hij uitgeroepen tot soeverein vorst. In het kader van het tweehonderdjarig bestaan van de Nederlandse monarchie in 2013 hebben het Prins Bernhard Cultuurfonds, Uitgeverij Boom en de Universiteit Utrecht het initiatief genomen tot de publicatie van de biografieën van de eerste drie Nederlandse koningen. De drie auteurs Jeroen Koch, Jeroen van Zanten en Dik van der Meulen, die de volledige medewerking kregen van het Koninklijk Huis Archief, hebben biografieën geschreven die rijk zijn aan onthullingen en spectaculaire nieuwe inzichten. Met de verschijning van dit baanbrekende drieluik zal de Nederlandse geschiedenis moeten worden herschreven. De set bestaat uit: Koning Willem I - Jeroen Koch Koning Willem II - Jeroen van Zanten Koning Willem III - Dik van der Meulen
Koning Willem I
De eerste Oranjekoning is de geschiedenis in gegaan als een alleenheerser met hart voor zijn bevolking, die bovendien grote economische verdiensten had. De werkelijkheid was complexer. Al ontbrak het Willem I niet aan inzet, zijn tekortkomingen waren groot. Bovendien was hij jarenlang géén koning, maar een zwerver in een door oorlog verscheurd Europa. Een boek over een leven vol succes en tragiek.
Koning Willem II
Van de drie eerste koningen is Willem II het meest in de vergetelheid geraakt. Ten onrechte. Al heeft hij slechts negen jaar op de troon gezeten, hij leidde een leven vol avontuur. Hij behaalde eeuwige roem op het slagveld, maar stelde zich tegelijk bloot aan schandalen. Als koning was Willem II verantwoordelijk voor de grondwet van 1848 - meer zelfs dan men tot dusver dacht. Een biografie van een romanticus pur sang.
Koning Willem III
De reputatie van koning Willem III is bedroevend. Hij staat bekend als een agressieve man die de grondwet aan zijn laars lapte en zijn leven in ledigheid sleet. Hij had echter ook een andere kant. Hij kon hartelijk zijn en betuigde vaak spijt van zijn uitbarstingen. Meer dan men denkt was hij een betrokken koning, die vooral de laatste jaren van zijn leven onverwacht veel macht had.