Land, volk, gilde en schutterij Ooij / Zevenaar - Een rondgang door de streekgeschiedenis van Ooij
OverzichtIn de zomer van 1992 heb ik de opdracht van het bestuur van de Schuttersvereniging "Eendracht Maakt Macht" te Ooij/Zevenaar aanvaard, om ter gelegenheid van haar 100-jarig bestaan de geschiedenis van land, volk, gilde en schutterij in een gedenkboek samen te vatten. Een drijfveer is geweest mijn grote belangstelling voor de lokale geschiedenis van de Liemers.
Dat in het verleden zo weinig aandacht aan de lokale geschiedenis is besteed, zal ongetwijfeld ook daaraan te wijten zijn dat het materiaal bepaald niet voor het oprapen ligt, om het zo maar eens uit te drukken. Ook de auteur dezes heeft met dat probleem te kampen gehad. Het gebrek aan voor de hand liggende bouwstenen maakte het onderzoek moeizaam en tijdrovend. Toch is er naar gestreefd, alle verborgen gegevens zoveel mogelijk op te sporen en binnen het beperkte bestek weer te geven. Ik hoop hierin te zijn geslaagd!
Het is voor de auteur een aangename plicht gewag te maken van de vele hulp en belangstelling die hem bij de totstandkoming van deze studie ten deel mochten vallen. In de eerste plaats ben ik het bestuur van "Eendracht Maakt Macht" erkentelijk voor de vrijheid die mij gelaten is om deze geschiedenis op te tekenen. Dank komt toe aan de Ooijse mensen die gegevens uit het recente verleden verstrekten. Veel dank ben ik verschuldigd aan de heren Dr. G.B. Janssen en A.L.M. Veltman voor de vele informaties en het controleren van de door mij geschreven tekst. Ook dank ik de heer J.P. Kooger voor het verstrekken van de publicaties over gilden en schutterijen, en de heer A.W.A. Bruins die zo vriendelijk was, gegevens te verstrekken met betrekking tot de boerderijen-geschiedenis.
Erkentelijk ben ik ook voor de reeds vaker bij mijn archiefonderzoek verleende medewerking van de heer J.Th.M. Giesen, adjunct-streekarchivaris van de Liemers en Doesburg. De nimmer aflatende hulp die laatstgenoemde bood bij het verzamelen, controleren en nalezen van enige thema's, was van onschatbare waarde. Voorts gaat mijn grote waardering uit naar Buro Hennie Peters te Zevenaar, dat mijn manuscript tekstueel-kritisch heeft doorgenomen.
Tot slot dank ik mijn vrouw Netty, die het verdragen heeft dat ik talloze uren in afwezige aanwezigheid heb doorgebracht en voor haar geduld bij het steeds weer verzorgen van het typewerk.
Zevenaar, Hemelvaartsdag 1994. Theo J.G. Goossen