Westervoort een dorp in beweging
OverzichtWESTERVOORT UITGEGROEID
Een halve eeuw geleden telde het dorp nog geen drieduizend inwoners, een kwarteeuw later zeseneenhalf duizend en aan het begin van de 21 ste eeuw nog eens ruim tienduizend inwoners meer.
Er is dus wel wat veranderd in het dorp aan de IJssel, en niet alleen in aantallen mensen. Want al die mensen moeten wonen, verplaatsen zich, willen werken, gaan naar school, zoeken ontspanning en doen hun dagelijkse boodschappen. Daarvoor zijn huizen nodig, wegen, fietspaden en buslijnen, bedrijven en instellingen, scholen, winkels en sport- en recreatieterreinen en zoveel meer. Vooral in de laatste twintig jaren hebben zich de meest ingrijpende veranderingen voltrokken. Het aanzien van Westervoort is drastisch gewijzigd. Begin jaren tachtig kreeg Westervoort samen met buurgemeente Duiven de taak opgelegd om te groeien van plattelandsgemeenschap naar een verstedelijkte samenleving. Met alle gevolgen van dien, ook de niet direct zichtbare, maar wel voelbare. Die periode viel samen - niet toevallig - met de ambtsperiode van burgemeester Johan van Osch. Hij is hierheen gehaald om de groeikerntaak mee te realiseren. In zoverre zijn die veranderingen grotendeels zijn werk, zijn verdienste ook.
Bij zijn afscheid is het goed met een aantal Westervoorters, oude en jonge, oudere en nieuwere autochtonen en mensen van buiten, terug te kijken naar hoe zij die veranderingen beleefd hebben, hoe hun vertrouwde woonplaats overspoeld werd met vreemden of hoe zij hun draai hebben gevonden in het nieuwe dorp.
Dit boek wordt door de Historische Kring Westervoort en het gemeentebestuur opgedragen aan de man en zijn werk en tevens aan alle inwoners, die zich in de verhalen kunnen herkennen. Deze momentopname markeert een keerpunt in de dorpsgeschiedenis: Westervoort is nu wel uitgegroeid.
HISTORISCHE KRING WESTERVOORT