De uittocht - Evacuatie en terugkeer in Rivierenland
OverzichtDenkend aan Holland zie ik brede rivieren traag door oneindig laagland gaan... Eind januari, begin februari 1995 werd dit idyllische beeld van de dichter Marsman wreed verstoord. Enorme watermassa's stelden de dijken langs Maas, Rijn en Lek zwaar op de proef en uit voorzorg moesten de 140.000 inwoners van de Tieler- en Culemborgerwaarden verplicht evacueren.
Drie dagen lang werden de steden en dorpen in het Rivierenland alleen nog bevolkt door bestuurders, hulpverleners en een handvol achterblijvers. Maar ook, met speciale vergunning, door journalisten van Dagblad Rivierenland. Behalve verslaggevers, waren ze ook betrokkenen. Tussen de werkzaamheden door evacueerden ze hun familie en een paar maal traden ze spontaan op als hulpverlener: bij het redden van koeien uit een sloot en bij het met zandzakken verstevigen van de dijk bij Ochten die plotsklaps op springen stond.
Zoals voor alle Rivierenlanders, was ook voor de verslaggevers sprake van een onwezenlijke situatie. Is het eerder voorgekomen dat journalisten van een regionale krant blijven doorwerken, terwijl alle bezorgers en nagenooeg alle lezers het gebied zijn ontvlucht?
Dit boek is meer dan alleen een weerslag van alle reportages, interviews, achtergronden en nieuwsfoto's die in Dagblad Rivierenland over de evacuatie van de Tieler- en Culemborgerwaarden zijn verschenen. Het plaatst de materie in historisch perspectief en schetst de geografische contouren van de gebeurtenissen.
We hopen dat dit boekwerk een tastbare herinnering blijft aan de benarde dagen die de Rivierenlanders begin 1995 meemaakten,
G. Selles
Algemeen hoofdredacteur Dagblad Rivierenland