Van Morshandel tot Puinhandel - Spiegel van Enkhuizen in de VOC tijd
OverzichtDe belangrijkste illustraties van dit boek staan ook op straat. Op een tiental billboards in de stad zijn gebouwen afgebeeld die ooit op de plek van het billboard gestaan hebben. Elk billboard heeft ook een thema dat met die plek te maken heeft. Op deze manier willen we laten zien dat elke plek in een oude stad als Enkhuizen een verhaal heeft. Soms is dat verhaal nog zichtbaar: een pakhuis, een kerk of een monumentaal woonhuis vertellen hoe er gewerkt, gebeden en gewoond werd. Veel is ook verdwenen. Een wandeling langs de billboards haalt iets van dat verdwenen verleden terug.
De lezer/wandelaar krijgt niet alleen informatie over de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) te Enkhuizen. Het bedrijf functioneerde in een bloeiende en later stagnerende samenleving. Ook daar wordt aandacht aan besteed. De topografische afbeeldingen op de billboards zijn van de hand van Cornelis Pronk (1692-1759). In de jaren 1727-1730 trok hij al tekenend door West-Friesland. De uitgever Trion gebruikte zijn tekeningen voor het boek 'Het verheerlykt Nederland'.
Cornelis Pronk werkte ook voor de VOC. In 1734 begon de VOC met het in China bestellen van porseleinen serviezen naar eigen ontwerp, het zo genaamde 'Chine de Commande'. Pronk kreeg als eerste de opdracht een aantal van deze ontwerpen te maken. Idee en uitvoering van de billboards en het boek zijn van Frans van Leeuwen en Klaas Koeman.