Joodse oorlogsherinneringen 1940-1945
OverzichtSal(omon) de Jong, geboren 20 februari 1908 te Leeuwarden, is het prototype van de politieke autodidact uit het provinciaal-Joodse milieu van de dertiger jaren. Zijn culturele vorming genoot hij vooral in de studiezaal van de ,,Kanselarij", het monumentale gebouw waarin eertijds de Provinciale Bibliotheek van Friesland gehuisvest was.
De opkomst van het nationaal-socialisme en de daarop volgende bezettingsterreur ervoer deze aanvankelijke pacifist uit de leerschool van Bart de Ligt als een bittere ontgoocheling, de harde confrontatie met een huiveringwekkende nihilistische ideologie, die hem later weer geheel terugvoerde naar het traditioneel-Joodse milieu waaruit hij is voortgekomen.
Na de oorlog ontwikkelde de heer De Jong zich tot een markant publicist. Sedert 1946 is hij vaste medewerker van het ,,Nieuw lsraëlietisch Weekblad" en sinds 1970 mede-redacteur van het Zionistisch maandblad ,,De Joodse Wachter". Voorts publiceert hij regelmatig in het ,,Friesch Dagblad" en in het maandblad Aantreden", orgaan van de Nederlandse Vereniging van Ex-Politieke Gevangenen.
Dit boek, dat begint met een beschrijving van de gebeurtenissen in de Vesting Den Helder in de mei-dagen van '40 en eindigt met een reportage van het zgn. ,,Westerbork-proces", is de chronologische follow-up van zijn eerder verschenen kroniek van de Joodse gemeenschap te Leeuwarden.