Arnhem van 1700 tot 1900
OverzichtMet de verschijning van Arnhem van 1700 tot 1900 is het drieluik van de geschiedenis van Arnhem compleet. In drie delen, waarvan deel 1 en deel 3 al zijn verschenen, staat de intrigerende historie van de stad vanaf de prehistorie tot het eind van de twintigste eeuw beschreven. Het cruciale tweede deel smeedt de band tussen de middeleeuwen en de twintigste eeuw.
De basis voor de huidige stad werd tussen 1700 en 1900 gelegd. Vooral in de negen-tiende eeuw werd de stad door stedenbouwkundige en demografische invloeden tot het ‘Haagje van het Oosten’. In de tweede helft van die eeuw was Arnhem de snelst groeiende stad van het land. Arnhem werd een parkenstad waar het goed leven was. Toch waren er ook schaduwzijden aan de groei: slechte behuizing voor arbeiders en ziekte-epidemieën.
Een echte industriestad was Arnhem niet, maar de dienstensector werd steeds belangrijker. De stad fungeerde als regionale markt en overslagcentrum tussen Duitsland en het westen. De aanleg van spoorlijnen en wegen gaf een extra impuls aan de ontwikkeling van de stad. Onder dit gunstig gesternte bloeide het culturele, intellectuele en politieke klimaat.