Indisch verleden - Lustrum herdenkingsboek 1995
OverzichtOp 15 augustus 1995 herdachten wij dat vijftig jaar geleden door de capitulatie van het Japanse Keizerrijk voor het Koninkrijk der Nederlanden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. De realisatie van acht belangrijke projecten, door de inzet van vele medewerkers in en buiten de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945, in de loop van het lustrumherdenkingsjaar 1995 heeft bij talloze landgenoten een onvergetelijke indruk achtergelaten. Met het uitkomen van dit gedenkboek wordt deze periode waardig afgesloten.
De Stichting is, sinds de oprichting in 1980, gegroeid van twintig naar vijftig aangesloten organisaties. Ook hebben zich, nadat enkele jaren geleden de gelegenheid daartoe werd opengesteld, ruim 1150 donateurs aangemeld. Daar de generaties, die de oorlog in en om Nederlands-Indië daadwerkelijk hebben meegemaakt, geleidelijk aan worden uitgedund, moeten we de fakkel aan de na-oorlogse generaties gaan overdragen.
Ik hoop dat dit prachtige lustrumherdenkingsboek, met waardevolle informaties in tekst en beeld, mede een opwekking is voor de jongeren uit de Indische gemeenschap om op de ingeslagen weg voort te gaan teneinde ons erfgoed voor het nageslacht te bewaren. Daardoor kunnen zij een samenleving opbouwen waarin op basis van de kennis van het verleden een waardevolle en vreedzame toekomst kan worden gerealiseerd.
De erevoorzitter van de Stichting Herdenking 15 augustus 1945
R. Boekholt, Brigade-generaal b.d.
Adjudant in buitengewone dienst van H.M. de Koningin