Fotoboek van de dorpen Renkum en Heelsum
OverzichtBij het samenstellen van dit fotoboek hebben wij ons laten leiden door de opzet van de uitgevers iets te laten zien van de leefomstandigheden van onze ouders en grootouders in de Betuwe en langs de Veluwezoom in de eerste helft van deze eeuw. Wij hebben ons voor dit fotoboek speciaal gericht op de dorpen Renkum en Heelsum, daarbij min of meer aansluitend op het eerder verschenen Fotoboek van Wageningen.
Trokken voordien tientallen tekenaars des zomers door het land met hun tekenmateriaal en hun schetsboeken om dorpen, steden, landschappen, buitenplaatsen, kastelen, beken en rivieren vast te leggen, in de negentiende en in de eerste decennia van de twintigste eeuw waren dat de fotografen. Zij zeulden hun zware platencamera's van plaats naar plaats en legden beeld na beeld vast op de gevoelige plaat. Kunst was daarbij niet het oogmerk, veeleer was er sprake van een meer prozaïsche doelstelling, maar zij lieten ons wel een enorme collectie foto's na. Foto's die voor het nageslacht, voor ons dus, van bijzondere waarde zijn. Want die fotografen legden in hun tijd in beelden vast en maakten het ons mogelijk te zien en te laten zien hoe de wereld van onze voorouders er uit zag. Zij houden ons echter tevens een spiegel voor en dwingen ons als het ware ons te bezinnen op de vraag hoe wij met het "erfdeel der vaderen" zijn omgegaan.
Soms hebben we dit gekoesterd, vaker echter achteloos laten verkommeren. Ook heeft uiteraard het oorlogsgeweld, dat over onze dorpen is getrokken, diepe littekens achter gelaten. Wij hebben gemeend de foto's van zo verhelderend mogelijke toelichtingen te voorzien, waardoor de teksten wel eens wat erg uitgebreid werden. We hebben daarbij echter het informatieve element het zwaarst laten wegen. Bij de keuze van de foto's is getracht slechts die foto's te plaatsen die nog niet in eerdere uitgaven opgenomen zijn geweest. Alleen in enkele gevallen waarin een bepaalde situatie of informatie dit wenselijk maakte, werd tot een meer bekende afbeelding besloten. Soms ook werden foto's opgenomen omwille van het onderwerp, ondanks het feit dat deze moeilijk reproduceerbaar waren.