Een eeuw De Gelderlander-Pers (2e-hands)
OverzichtToen de heer G.H.J.B. Bodewes, directeur van de N.V. Uitgeversmaatschappij De Gelderlander mij in het voorjaar van 1948 verzocht, naar aanleiding van het eeuwfeest van de krant, door deze Maatschappij uitgegeven, een historisch overzicht te schrijven, was ik mij niet bewust, hoeveel moeilijkheden deze graag aanvaarde opdracht insloot. Niet alleen waren de eerste en voor een geschiedvorser meest waardevolle jaargangen verloren gegaan, maar bij iedere poging, dit verlies door het onderzoek naar geschikte vervangende bronnen te herstellen, kwam ik tot de teleurstellende bevinding, dat het oorlogsgeweld en de nazi-brandstichting de meeste dezer bronnen hadden vernietigd. Dat ik ondanks dit gemis toch nog in staat ben een wel onvolledige, maar toch redelijk verantwoorde schets te bieden van het ontstaan en de levensloop van De Gelderlander, dank ik aan de hulpvaardige en onbaatzuchtige inlichtingen en bijstand, die mij van verschillende zijden geschonken werden.
Van een getypt manuscript van de hand van de president-commissaris, Mr. J. F. A. M. Wierdels, waarin de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van De Gelderlander-Pers zijn vervat, heb ik een dankbaar gebruik gemaakt. De heer J. W. M. Cornelisssen, de gelukkige eigenaar van de volledige ,,Batavier", stelde mij, door het welwillend in bruikleen afstaan van dit kostbaar bezit, in staat de voorgeschiedenis van De Gelderlander scherper te belichten, terwijl de rapporten van de heer Bodewes, gericht tot het college van Commissarissen, hetzelfde effect hadden voor de jongste geschiedenis.
De oud-archivaris van de gemeente Nijmegen, de heer Drs. M. Daniëls, gaf mij enige waardevolle inlichtingen en de huidige archivaris, Dr. J. de Jong, stelde het gemeente-archief voor mij open, waarbij zijn onvermoeide assistent, de heer J. Delahaye, mijn trouwe gids en helper was. Ook bij Pater J. Barten S.J., bibliothecaris van het Canisius-College, en Pater F. van Hoeck S.J. te Grave, uitstekend kenner van katholiek Nijmegen in de vorige eeuw, heb ik niet vergeefs aangeklopt.