Huize Heyendael - Stamslot van de Medische Faculteit der Katholieke Universiteit Nijmegen (2e-hands)
OverzichtTussen de hoge tot zeer hoge gebouwen, waarin de Katholieke Universiteit van Nijmegen goeddeels is ondergebracht, staan fraaie oude bomen en liggen hier en daar zelfs kleine bospartijen met ondergroei van rhododendrons. Het geboomte en de overige begroeiing is veelal een overblijfsel uit de tijd, dat het terrein van de huidige 'cité universitaire' een uitgestrekt natuurgebied vormde, met wat akkers en weilanden, dat bekend stond onder de naam Heyendael. Het was een landgoed, waarvan tenminste van het begin van de 18e eeuw af, het thans nog bestaande huis 'Oud-Heyendael' de zetel is geweest.
Veel meer dan dit watachteraf gelegen en vervallen herenhuis met zijn simpele witte gevel, trekt een ander voormalig woonhuis de aandacht: een villa min of meer in renaissance-stijl, waardoor zij scherp contrasteert met de gebouwen van de medische faculteit, die in twee lange rijen erachter en gedeeltelijk ook ernaast zijn verrezen. Deze villa, Huize Heyendael, ook wel het kasteeltje genoemd, vormde vanaf 1914, het jaar waarin de bouw ervan is voltooid, het nieuwe hoofdgebouw van het landgoed. De functie van 'hoofdgebouw' is dit huis nog lang nadat het in het bezit was gekomen van de Katholieke Universiteit blijven vervullen ten opzichte van de Faculteit der Geneeskunde en Tandheelkunde, die in haar onmiddellijke omgeving vaste vorm heeft gekregen. Tal van plannen en besluiten ten aanzien van die faculteit zijn onder dit dak gemaakt en genomen en het is nauwelijks nauwkeurig meer na te gaan, welke functionarissen en welke diensten er allemaal hun werkzaamheden ten behoeve van de faculteit zijn begonnen.
In de geschiedenis van de K.U. en in die van de medische faculteit in het bijzonder, heeft dus de villa een voorname rol gespeeld: als strategisch hoofdkwartier, als transitorium, als ontvangstcentrum. Omdat de herinnering aan het eervolle verleden van het huis onvermijdelijk zal gaan vervagen naarmate de jaren verstrijken, heeft de Faculteit der Geneeskunde en Tandheelkunde het dienstig geoordeeld, de geschiedenis van Heyendael, meer in het bijzonder van die van de villa, vast te doen leggen in een boekwerkje dat tevens als gids kan dienen voor wie aandrang gevoelt het huis eens nauwkeurig van buiten en van binnen te gaan bezien.