De Veluwse papiermolen
OverzichtIn de tweede helft van de 19e eeuw werd de handpapiermakerij, die eeuwenlang de glorie van de Veluwe had uitgemaakt, door de machinale papierfabrikage verdrongen. De oude papiermolens vervielen en werden gesloopt, zodat het gevaar dreigde, dat mèt het teloorgaan van de laatste materiële resten, de herinnering aan een eeuwenoud ambacht zou verdwijnen.
Ter voorkoming van dit uit ambachtelijk en historisch oogpunt ernstig verlies besloot de "Vereeniging van Nederlandsche Papierfabrikanten", op initiatief van de heren M.C. Sanders te Eerbeek en H.A. Schut te Loenen, in het Nederlands Openluchtmuseum een oude Veluwse handpapiermolen te reconstrueren en met gereedschappen en werktuigen in de oude trant in te richten.
In juli 1933 vond de overdracht plaats en sindsdien is het mogelijk de vervaardiging van het handgeschept papier, die een belangrijke fase in de ontwikkelingsgeschiedenis van het papier uitmaakt, aan de hand van de originele werktuigen, gereedschappen en demonstraties te bestuderen.
De "Vereeniging" voornoemd verleent nog steeds een zeer belangrijke bijdrage in het onderhoud van de molen en maakt mede het geven van papierschepdemonstraties mogelijk.