Van Cortenbergh tot Oranje Nassau's Oord 1357 - 1976
OverzichtBij de voorbereiding van de herdenking van het 75-jarig bestaan van het Oranje Nassau's Oord rees de vraag in welke vorm dit moest geschieden, daar de bestemmingswijziging in 1964 aan de sanatoriumtijd definitief een einde maakte. Een aantal gesprekken met de Renkumse historicus Wes Beekhuizen leidde tot het besluit vanaf de Middeleeuwen tot heden een overzicht samen te stellen over het gebeuren op de plek grond waar nu het Oranje Nassau's Oord staat.
De eerste periode laat zien hoe deze gebieden en dus ook de mensen daar woonachtig, een twistgebied vormden tussen Gelderland en Utrecht. In later tijd komt het tijdperk van het Koninklijk Domein, gevolgd door de sanatoriumfase, welke zelf weer onderbroken werden door het geweld van de 2e Wereldoorlog.
Wij meenden dat de vroege geschiedenis niet weggelaten mocht worden, de lezer verplaatse zich in die tijd, al lezende zal hij zich bewust worden van de wortels die hij met het verleden heeft. Zich bezighouden met geschiedenis heeft slechts zin wanneer men achter de feiten de mensen ziet in hun dagelijkse doen. Voor de patiënten van het Oranje Nassau's Oord is dat, zeker vroeger, de bange vraag geweest van herstel of hernieuwd en langdurig kuren.
De vragen voor het personeel lagen anders. Van het tijdvak 1900-1930 was het mogelijk de menselijke kant meer te belichten. Men zal het genoteerde moeten zien tegen de achtergrond van die tijd. Het past ons niet te oordelen, mogelijk mogen we zo af en toe wat glimlachen. Veel is veranderd, sommige dingen verbeterd, maar de huidige ontwrichtende tijd geeft zeker geen grond ons af te zetten tegen het verleden.
Voor het optekenen van deze merkwaardige geschiedenis zijn wij veel dank verschuldigd aan de heer Wes Beekhuizen. Met grote kundigheid en veel gevoel voor humor, aangevuld met persoonlijke kennis van de situatie, heeft de heer Beekhuizen in korte tijd met veel energie een vlot te lezen boek geschreven.